Ondergrond

Gaasband, papierband of glasvliesstroken?

Gebruik geen gaasband bij gipsplaten of gyproc

Bij een badkamer renovatie wordt er veel gebruik gemaakt van gipsplaten / gyproc of aquapanel. Dat is natuurlijk een supersnel systeem waar je makkelijk je badkamer een heel ander uiterlijk mee kan geven. Heel goed te gebruiken als ondergrond voor je Beton Cire badkamer of toilet maar er zijn wat puntjes die de consumenten nog steeds niet weten. Wat moet je gebruiken om een scheurvrije voegafwerking te maken? Gebruik je gaasband, papierband of glasvliesstroken?

Maak je de voeg afwerking niet goed dan zal dat later gaan scheuren met alle ellende van dien. Hieronder proberen we wat punten aan te kaarten zodat jullie een gave Beton Cire badkamer kunnen maken. Houd er rekening mee dat we hieronder niet alle specifieke onderdelen behandelen. Het goed afwerken van je gipsplaten / gyproc of je aquapanel is een specialistisch werk waar zo veel factoren invloed op hebben. Vraag aan de leverancier hoe je de voegafwerking zeker scheurvrij kan maken. Moet je dan gaasband, papierband of toch liever glasvliesstroken gebruiken?  

De nieuwe norm voor plafonds;

Het TBA (Technisch Bureau Afbouw) heeft in december 2020 een wijziging doorgevoerd in het verwerkingsvoorschrift voor de voegafwerking met gipskarton- en gipsvezelplaten (TBA-richtlijn 3.3). De richtlijn: gebruik geen zelfklevend gaasband meer als wapening voor de naden van gipsplaten of gyproc! Voor de voegafwerking van plafonds is de toepassing van papierband of glasvliesstroken vereist. Het toepassen van gaasband leidt in de praktijk in zeer veel gevallen tot scheurvorming. Het papierband of de glasvliesstroken moeten tijdens het aanbrengen in de natte voegenvuller worden ingebed. Rechtstreeks verlijmen van papierband of glasvliesstroken op de gipsplaat is niet toegestaan! Logisch natuurlijk want je wil je wapening in je materiaal hebben en niet er onder 😎.

Vraag aan je leverancier hoe je een scheurvrije voeg kan maken;

Het eerste aanspreekpunt is natuurlijk de leverancier van de gipsplaten / gyproc of de aquapanels. Vraag per mail aan hun hoe je een scheurvrije voeg kan maken en waar je op moet letten. Gebruik de producten die men je aanraadt om eventuele fouten te voorkomen. Sommige fabrikanten hebben platen die alleen met hun eigen producten moeten worden afgewerkt. Wijk daar dan niet van af en gebruik die materialen dan ook. Deze zijn getest en als goed aangemerkt.

Verwerk je gipsplaten / gyproc of aquapanels op de juiste manier;

Alles begint natuurlijk bij het goed verwerken van de gipsplaten / gyproc of je aquapanel. Maak je rachelwerk stevig en gebruik genoeg balken om de platen tegenaan te schroeven. Bezuinig niet op schroeven. Gebruik er genoeg. Maak alles stevig genoeg voor jouw gebruik. Verstevig eventuele stukken zoals bij de wand toilet of bij de wasbak. Laat je leidingwerk plaatsen door een loodgieter en check alles voordat je de wanden gaat dicht maken. Kleine moeite en veel plezier later.

Laat alles niet te snel drogen;

De meeste scheurvorming ontstaat met het drogen van de wanden of plafonds. Plaats je platen al in een droge ruimte en laat de platen acclimatiseren. Je legt de platen al in de ruimte zodat de platen dezelfde temperatuur en vochtigheid hebben als de ruimte. Ga geen platen gebruiken in een zeer natte ruimte. Je zal daar later last van ondervinden. Is alles klaar dan rustig natuurlijk alles laten drogen.

Aquapanel altijd met een 6 mm stuclaag bedekken;

Heb je wanden van aquapanel dan kun je het beste laten stuken ( 6 mm dik ) en een gaas in het gehele stucwerk in laten bedden. Zo ben je verzekerd van een goede ondergrond. En natuurlijk nooit te snel laten drogen!

Lees ook de andere gipsplaten / gyproc pagina’s;

We hebben in onze kennisbank verschillende pagina’s geplaatst die betrekking hebben op gipsplaten / gyproc. Daar kun je lezen hoe je Beton Cire maakt op gipsplaten / gyproc, en in de bak schades staat een blog genaamd ronde bulten.

Kleine disclaimer; iedere situatie is uniek en vraag altijd aan jouw leverancier wat je moet doen. Werk met professionele materialen en werk met gediplomeerde stukadoors / bezetters.

Vragen over deze post?

Heb je nog vragen over deze tip mail ons dan even met je vraag en wij geven je snel antwoord. Bellen kan natuurlijk ook , van 8.00 tot 17.00 kun je bellen met je vraag. Er is bijna altijd iemand aanwezig die je vraag adequaat kan beantwoorden.

Stuur een bericht

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments