Ondergrond

Hoe smeer je jouw trap op hoogte?

Hoe smeer je jouw trap op hoogte

Eindelijk is je huis een huis aan het worden enkel de trap moet nog gedaan worden. Je wil graag zo een super gave Beton Cire trap maar de betonnen trap klopt helemaal niet. Je onderste trede is nog maar heel laag en bij de bovenste trede heb je bijna een ladder nodig 😕. Maar hoe maak je jouw trap op hoogte?

Hieronder geven we diverse oplossingen aan om dit te doen. Zijn er meer? Natuurlijk. Kies de oplossing die voor jou het makkelijkst lijkt. 

Begin altijd met je betonnen trap goed schoon te maken;

Wanneer je jouw trap op hoogte wil gaan smeren dan begin je met de trap goed schoon te maken. Gebruik een harde handveger en van boven naar beneden de trap even goed borstelen. Heb je veel stuc op de trap zitten haal dat dan ook goed weg. Je kan daar een hamer en beiteltje en een staalborstel voor gebruiken. Als je trap goed schoon is kun je verder gaan.

De juiste hoogte van de trap treden berekenen;

Om de trap op hoogte te maken moet je de juiste hoogte van je treden weten. Om dit te kunnen berekenen moet je de afstand meten tussen de bovenkant afgewerkte vloer beneden naar de afgewerkte vloer boven. Stel dat deze afstand 3,2 meter is en je hebt 15 treden, dan is de juiste maat 21,33 cm. De hoogte 3200 mm / 15 treden = 213,33 mm.

De berekening is dan als volgt; hoogte / aantal treden = hoogte per trede.

Maak je kist op de juiste hoogte;

Teken je trap op de muur even uit, dat is makkelijk om de kistjes te maken. Heb je hem goed afgetekend op de muur dan kun je de kisten gaan maken. Gebruik een gladde betonplex of een ander glad materiaal om je kistje te maken. Boor de kisten vast aan de voorkant en de bovenkant hou je op de juiste hoogte. Zorg dat je kistjes waterpas staan en voldoende stevig zijn vast geboord aan de betonnen trap.

Primer je beton goed;

Werk van boven naar beneden wanneer je een trap gaat smeren. Gebruik een goede primer om je mortel te laten hechten. Je hebt hier verschillende keuzes voor om je treden te smeren. Je kan beton gebruiken, een chape of een epoxy – zand mortel. Onze voorkeur gaat uit naar de epoxy want die hoeft niet zo lang te drogen maar heb je nog cement over dan is het wel te begrijpen dat je voor beton of cement specie / chape kiest.

Cement producten; bevochtig je trap even voordat je aanbrandt. Maak een lopend papje aan van cement water en kompactuna en borstel dat even goed op de betonnen tree waar je bezig bent. Op de vochtige cement doe je de chape / specie of je beton.

Epoxy mortel; maak wat epoxy aan en maak je beton even goed nat met die aangemaakte epoxy. Op de nog vochtige epoxy smeer je het epoxy – zand mengsel.

Smeer je trap aan tot bovenkant kist;

Smeer je trap goed aan tot bovenkant kist. Gebruik genoeg cement voor je mengsel en als je epoxy gebruikt dan is dat 3 kg epoxy schraaplaag op 25 kg kwarts zand. Goed aandrukken zodat er wat stevigheid in komt en netjes afsmeren tot de bovenkant van je kist. Hoe gladder dit gedaan word hoe mooier je trap er strakjes uit zal gaan zien. Als je trap er mooi glad uit ziet dan zal je dat na de Beton Cire ook zien aan je trap.

Laat alles goed drogen;

Meestal kun je na een dag de kisten er wel af halen. Heb je de treden met cement gemaakt dan kun je de kisten waarschijnlijk nog beter iets langer laten zitten. Heb je epoxy gebruikt dan kun je ze zeker verwijderen. Na 12 uur is je epoxy al been hard.

Je kanten iets afronden;

Als je trap hard genoeg is dan kun je de scherpe kanten iets afronden. Dit doe je met een slijptol en diamant blaadje. Het is heel mooi als je hoeken heel scherp zijn maar dan zijn ze ook heel fragiel. Een heel ronde hoek is veel sterker en zal veel meer aan kunnen. Rond je hoek zo af dat je er genoeg Beton Cire op kan zetten.

Epoxy schraaplaag plaatsen;

Na het afronden van je scherpe hoeken de trap weer even goed afvegen. Heb je een epoxy zand mortel gebruikt dan kun je na 12 uur verder met je trap. Heb je een cement gebonden product gebruikt dan zal je wat langer moeten wachten tot je cement goed uitgehard en droog is. Dat zal een week per cm zijn. Plak alles even goed af voor je verder gaat met de epoxy schraaplaag.

Maak wat epoxy aan en giet die op je bovenste trede. Met een ramen wissertje of een spaan verdeel je de epoxy. Ligt er te veel dan smeer je die gewoon naar beneden. Het opstaande kantje kun je even met een rollertje nat maken. Werk snel en efficiënt want je hebt niet veel tijd met epoxy. Heb je een paar treden gedaan strooi deze nog natte epoxy dan even in met fijn kwarts zand. Herhaal deze stappen tot je benden bent.

Beton Cire trap systeem smeren;

Na 12 uur is de epoxy hard en kun je verder met je trap. Veeg het losse zand van je trap af en stofzuig je trap even goed zodat je echt alle zand er af hebt gehaald.

Een Beton Cire trap smeer je in 2 lagen. Lees de pagina hoe je een Beton Cire trap moet maken.

Geniet van je super gave trap 😎;

Als alles goed is gegaan dan heb je zelf je eigen trap gemaakt. Nu is je huis eindelijk klaar en kun je genieten van je eigen Beton Cire trap.

Vragen over deze post?

Heb je nog vragen over deze tip mail ons dan even met je vraag en wij geven je snel antwoord. Bellen kan natuurlijk ook , van 8.00 tot 17.00 kun je bellen met je vraag. Er is bijna altijd iemand aanwezig die je vraag adequaat kan beantwoorden.

Stuur een bericht

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments