Hoe maak je een muntjesvloer

Een muntjesvloer maak je met heel veel muntjes 😎 en glas epoxy. Het begint allemaal met een vaste en starre ondervloer. Heb je een cementdekvloer dan kun je gelijk beginnen. Heb je tegels of iets anders dan zal je die eerst even glad moeten maken.

Je kan de glas-epoxy in verschillende ruimtes gebruiken. Hier is de glas epoxy gebruikt in de bijkeuken (een muntjesvloer ) en in de toilet met briefgeld op de foto hieronder. Maar je kan natuurlijk ook je kantoor of je woonkamer met glas epoxy behandelen.

Je kan naast muntjes natuurlijk ook andere leuke spulletjes in de glas epoxy gieten. Denk aan langspeel platen of cd’s. Maar je kan ook foto’s of andere leuke dingen gebruiken die je gaaf vindt. Hoe creatiever je bent hoe gaver het wordt.

Wat heb je nodig om een gave muntjesvloer te maken;

En heel veel geduld om de muntjes te plakken of de andere dingetjes die je gaaf vind.

Stap 01. Voorbereiding voor een gave muntjesvloer;

Als eerste zorg je dat je een vlakke sterke vloer hebt. Heb je een cementdekvloer / chape dan kun je waarschijnlijk gelijk beginnen met het primeren. Heb je een tegelvloer maak die dan eerst vlak met egaline of epoxy schraaplaag. Zorg wel dat alle tegels goed vast zitten anders heb je later problemen.

Een muntjesvloer begint altijd met je ondergrond even goed in de glas epoxy te zetten. Dat kun je doen met een rollertje of met een ramentrekkertje. Om te primeren gebruik je ongeveer 0,25 kg per m² op een goede dichte ondergrond. Heb je een heel schrale chape / cementdekvloer dan zal je gebruik veel hoger zijn natuurlijk. Je vloer zal na deze behandeling niet meer zuigend zijn en je muntjes of andere onderdelen zullen goed plakken.

Hoe maak je een muntjesvloer afbeelding
Wat is glas epoxy resultaat

Stap 02. De muntjes plakken of wat je wil gebruiken

Plak je muntjes vast met een lijmpistool. Zorg dat ze goed vast zitten zodat ze straks niet gaan drijven! Heb je een ander materiaal zoals zilver papier of leuke kaarten dan kun je die ook in de glas epoxy lijmen. Maak je vloer nat met aangemaakte glas epoxy en leg je zilver papier of kunstwerken er in. Even goed glad rollen met een droge roller en zo steeds verder.

Wanneer je muntjes of andere dikkere materialen gebruikt dan heb je natuurlijk de ruimtes er tussen zitten. Je kan dat op 2 manieren opvullen.

  • Met de glas epoxy
  • Met inwasmateriaal voor tegels

Het opvullen met de glas epoxy is natuurlijk simpel. Maak genoeg aan en giet dat over je muntjesvloer heen zodat alles gevuld is. Let even op dat je niet meer dan ongeveer 1 cm gaat gieten. Meerdere dunne lagen is mooier dan 1 heel dikke laag.

Je kan natuurlijk ook de ruimtes vullen met tegelvoeg materiaal. Je doet dat hetzelfde als wanneer je de tegels inwast. Goed afwassen en laten drogen voordat je verder gaat.

Heb je zilverpapier of iets anders wat geen hoogte heeft gebruikt dan kun je natuurlijk gelijk door met het afwerken.

Stap 03. Afwerken van je muntjesvloer

Wanneer je inwas materiaal hebt gebruikt bij je muntjesvloer zorg dan dat de vloer weer echt droog is. Minder dan 3 % is aan te raden. Heb je de ruimtes afgegoten met de glas epoxy dan is deze na 12 uur verder te behandelen.

Rol eerst weer een primer laag op je vloer. Je zal daar een 250 gram per m² voor nodig hebben. Dit doe je om de zuiging weer gelijk te hebben. Wanneer deze hard is na ongeveer 12 uur kun je verder.

Je schuurt je vloer met korrel 80 en doet deze goed af met een vochtige doek. Nu kan je je vloer af gaan gieten. Je gebruikt hier tussen de 500 en 700 gram per m² voor. Maak genoeg aan en verspreid dit mengsel over je vloer. Smeer het zo goed als kan uit met je spaan of je ramentrekkertje. Het materiaal zal zelf gaan liggen omdat het zo vloeibaar is. Nu is het natuurlijk belangrijk dat je geen luchtbelletjes krijgt in je vloer. Als eerste gebruik een meng garde op maat zodat je geen lucht in je mengsel slaat. Zorg dat je garde geheel in de vloeistof zit zodat je geen lucht in slaat. Heb je met het gieten toch nog links en rechts luchtbelletjes dan kun je een verf brander gebruiken of een goede prikroller.

Ben je blij met het resultaat dan ben je klaar. Je hebt dan een supergave muntjesvloer of een vloer liggen met jouw dierbare herinneringen liggen. Ben je nog geen happy camper dan schuur je de vloer weer en doe je nog een laagje op je vloer.

Na 12 uur kun je er op lopen, na 6 dagen is alles uitgehard.

payments