Betonvloeren

Hoe polijst ik zelf mijn betonvloer

Hoe-polijst-ik-zelf-mijn-betonvloer

Je wil in je woning zo een stoere gepolijste betonvloer maken.  Hier leggen we stapsgewijs uit hoe je zelf jouw betonvloer polijst. Het is helemaal niet moeilijk met de juiste machine en de juiste producten. Het kost wel wat tijd 😃. Polijsten gaat namelijk niet zo heel snel en je hebt meestal best wel wat meters te doen. 

Het hele procedé begint bij een mooi gevlinderde / gepolierde betonvloer en de juiste beton. Je wil dat je betonvloer straks heel erg dicht gaat zitten zodat er geen vuil in kan trekken. Dit begint al bij een dichtere betonsoort. Meestal word hier een C28-35 beton voor gebruikt. Veel te zwaar voor huishoudelijk gebruik, maar wel heel goed dicht te vlinderen / polieren en heel mooi te polijsten. Laat je betonvloer helemaal blauw draaien door jouw betonvloerenlegger. Dit kun je meestal niet zelf, zoek daar een specialist voor uit die dagelijks woningen doet. 

Gebruik een ‘zware’ betonsoort;

Wanneer je een zwaardere betonsoort als een C28-35 gebruikt dan is je betonvloer van zichzelf al veel dichter. Deze betonsoort word normaal gebruikt wanneer je echt zware belastingen nodig hebt in je werkplaats.  Dat zal in je woonkamer niet nodig hebben natuurlijk. Bij jouw betonvloer wil je dat de toplaag goed dicht zit. Een zwaardere betonsoort word van zichzelf al veel dichter en zal veel mooier te vlinderen / polieren zijn door de betonvloerenlegger. Deze betonsoort kun je veel dichter draaien met een vlindermachine / poliermachine en de kanten zijn veel strakker te zetten. Je zal je vloer ook beter moeten wapenen om scheurvorming te voorkomen. Overleg dit even met je constructeur of je betonvloerenlegger.

Vlinder / polier je betonvloer helemaal blauw;

Laat je betonvloer helemaal blauw draaien door de betonvloerenlegger. Dit is een professionele benaming van beton mensen om aan te duiden dat de beton helemaal dicht is gevlinderd. Je betonvloer zal dan maximaal verdicht zijn door de machines van de vloerenlegger. Het donkere ‘blauwe’ zal na een tijdje verdwijnen en je vloer krijgt de grijze kleur die hij had met een soort eiglans erop. Heb je een beton met kleur uitgekozen dan zal hij na het vlinderen / polieren veel donkerder zijn met dezelfde eiglans en word na verloop van tijd weer lichter door het drogen van je beton.

Gebruik na het vlinderen / polieren de NANO densifier;

Plaats na het vlinderen / polieren van je betonvloer de NANO densifier. Dit product zal je toplaag dichter maken en de beton beter hydrateren. Heel makkelijk aan te brengen met een drukpompje en een platte dweil van de Action 😃. Spuit de NANO op je betonvloer en met de platte dweil wrijf je deze uit. Zorg dat je geen plassen laat liggen ! Je verbruik is ongeveer 15 m² per liter. Het product kan nu zijn werk doen. Wil je precies weten hoe de NANO werkt lees dan de wat is het nut van de NANO blog pagina.

Na een dag of 30 kun je polijsten;

Na een dag of 30 is je betonvloer hard genoeg om hem te kunnen polijsten. Om goed te kunnen polijsten heeft je betonvloer een druk nodig van een 20 – 25 N/mm². Dat word na een dag of 30 bereikt. Jouw beton moet hard worden en dat duurt even zoals je weet.

Maak eerst je betonvloer goed schoon;

Voor je begint met polijsten maak je jouw betonvloer even goed schoon. Dat kan zijn even vegen en stofzuigen, maar ook even goed schrobben wanneer je betonvloer al vuil is geworden gedurende de bouw. Veeg en stofzuig je betonvloer even goed om te kunnen zien of hij nog schoon is. Is je betonvloer al vuil dan kun je met de stripper en een zwarte pad je betonvloer even goed schrobben. De stripper aanmaken met water en even in laten trekken. Met de boenmachine en de zwarte pad eronder de vloer even goed schrobben. Het vieze water met een waterzuiger goed eraf zuigen. Zeker je vieze water niet laten liggen want dat trekt nu nog helemaal in je betonvloer. Je kan ook een zuig/schrob machine gebruiken, deze schrobt en haalt het vieze water gelijk weg.

Gebruik de impregneer al voor het polijsten;

Is je betonvloer schoon dan kun je de impregneer voor betonvloeren plaatsen. Doe dit nu want dan kan de impregneer lekker diep in je betonvloer dringen. Het polijsten zal dan ook veel makkelijker gaan en je zal veel sneller een mooie glans op je betonvloer krijgen. Spuit de impregneer met een druk spuitje op de betonvloer en met de platte dweil van de Action dweil je de betonvloer na. Laat weer geen plassen liggen, je verbruik zal weer een 15 m² per liter zijn. Je zal nu zien of je betonvloer al dicht zit. Hoe dichter hij is hoe minder impregneer je betonvloer zal verbruiken. Bestel iets meer impregneer dan je nodig hebt, hetgeen je niet nodig hebt kun je altijd terug geven.

Polijst tot korrel 3000;

Eindelijk kun je beginnen met het echte polijsten van je betonvloer. Je doet dit met de diamant pads. We hebben 4 soorten, de rode, de blauwe, de gele en de groene. Je hebt de rode bijna nooit nodig om beton te polijsten. Bij een mooi gevlinderde vloer kun je met de blauwe beginnen. De blauwe diamant pad heeft een korrel 800. Plaats de diamant pad onder de boenmachine en loop met de machine rechte baantjes over je vloer. Eerst van links naar rechts heel de vloer, dan van voor naar achter heel de kamer. Je gaat steeds dwars op je vorige polijstgang. Doe dit een keer of 5 / 6 en dan verander je de pad in de gele diamant pad. Deze pad heeft korrel 1500 en je zal zien dat je vloer al mooier gaat worden. Weer hetzelfde 4 – 6 keer dwars op de vorige polijstgangen en dan de groene diamant pad. Deze laatste polijst gang heeft korrel 3000. Je gebruikt deze ook weer 4 – 6 keer op je betonvloer en je vloer zal al een mooie glans geven. Kijk goed over je vloer dat deze overal dezelfde glans heeft. Je kan dit nog met de dweilwas oplossen maar het liefst heb je de vloer goed gepolijst.

Plaats de dweilwas en boen deze in met een witte pad;

Wanneer je betonvloer helemaal tot glans is gepolijst kun je de afwerking plaatsen. Dit doe je met de dweilwas voor betonvloeren. Je dweilt de dweilwas op de vloer met dezelfde platte dweil van de Action die je hierboven ook al gebruikt hebt. Dweil een dun laagje over de vloer en laat deze even indrogen. Je verbruik zal een 20 m² per liter zijn. Je boent de was mooi in met de witte pad onder je boenmachine. Is je vloer nog niet helemaal hetzelfde van glans dan plaats je plaatselijk weer wat dweilwas op de doffe plekken en je boent deze weer in. Je vloer zal een mooie verglaasde glans hebben zoals van natuursteen.

Heb je een gepolijste betonvloer dan wil je ook weten hoe je deze kan onderhouden. Lees dan de tips blog pagina hoe je jouw gepolijste betonvloer moet onderhouden.

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments