Organische tafel zelf maken

Maak zelf je eigen organische tafel.

Wat heb je nodig voor een organische tafel;

Voorbereiding voor een organische tafel

Je maakt een organische tafel van MDF. Het blad maak je van 38 mm MDF. Haal je MDF bij de houthandel en vraag naar een zware persing MDF. Om de ronde zijkant te maken gebruik je een boven frees met een kwart ronde frees van 18 mm. Je freest eerst de onderkant en dan de bovenkant. Heb je nog een randje zitten gebruik dan een schuurpapiertje on deze glad te schuren. Wil je een dikker blad dan kan dat natuurlijk ook.

Je poten maak je van buig triplex. Zaag eerst 2 rondjes in de grote die je de poot wil hebben. Verbind de rondjes met latjes om later de buigtriplex rond te kunnen buigen. Gebruik een goede houtlijm en brads om alles vast te schieten. Heb je geen vertrouwen in je ondergrond gebruik dan epoxy schraaplaag om die te verbeteren.

Organische tafel zelf maken MDF blad
Organische tafel zelf maken smeren

De Beton Cire aanbrengen

Je begint pas met smeren als je tevreden bent met je organische tafel. Dek je vloer even goed af met plastiek of met stuc loper. Je zal waarschijnlijk wel ergens iets morsen.

Meng je Beton Cire poeder met de kleurstof. Zeef dit mengsel nog even als je geen vertrouwen hebt in je meng kunsten. Zet je gekleurde poeder en de resin klaar om te gebruiken. Zorg dat je gereedschap schoon is en binnen handbereik ligt. Gebruik de verfinzetvaatjes om je Beton Cire in te mengen om te gaan smeren.

Doe eerst wat resin in het verfinzetvaatje. Daar meng je de gekeurde Beton Cire poeder bij tot je een mengsel hebt die jij fijn vind om te smeren. Begin altijd eerst met de onderkant. Smeer je beton Cire er op tot aan de rand. De rand kun je meenemen als je dat wil. Als deze laag droog is kun je het blad omdraaien en de bovenkant smeren. De grote moeilijkheid zijn natuurlijk de kantjes. Probeer deze zo goed als je kan te smeren en schuur later de vorm er in met je schuurpapier.

Let op !! Breng de eerste laag Beton Cire niet te netjes aan !! Gebruik niet meer dan je nodig hebt voor je eerste laag. Beton Cire is niet om uit te vullen ! Heb je een stukje dat je niet zo mooi vind probeer dat dan niet met je spaan te verbeteren. Schuur deze imperfectie er later uit.

Als je eerste laag droog is dan kun je verder. Weet je niet goed wanneer je laag droog ga dan de dag er na verder met je tweede laag Beton Cire te smeren. Je tweede laag maak je een stukje dunner aan. Ook hier weer eerst de resin en dan de beton cire in je mengbeker. De bedoeling van de tweed3e laag is dat je organische tafel gladder wordt. Wil je wat schakeringen dan gebruik je het Beton Cire spaantje, wil je dat juist niet gebruik dan het kunststof spaantje. Lees onze blog pagina hoe je schakeringen in je Beton Cire maakt of juist niet natuurlijk 😎.

Afwerken van jouw organische tafel

Schuur je organische tafel tot de gewenste gladheid. Meestal is korrel 120 goed genoeg , wil je hem gladder dan kun je ook nog fijner schuren. Heb je met een schuurmachine op een stofzuiger geschuurd dan kun je gelijk verder. Heb je veel met de hand geschuurd maak dat dan even stofvrij voordat je de impregneer aan brengt. De impregneer breng je aan met een klein PU rollertje. Maak je tafel even goed nat met de impregneer. Werk nat in nat en doe de zijkantjes eerst.

Na een uurtje zal de impregneer droog zijn. Althans met een normale luchtvochtigheid en kamertemperatuur. Meng de PU sealer volgens de aangegeven meng verhouding. Rol je tafel even goed en vol in met de PU sealer. Je kan eventueel ook nog een tweede laag aanbrengen als je dat wil. Doe dat dan wel snel nadat je PU droog aanvoelt. Als je te lang wacht dan moet je weer schuren om aanhechting te krijgen.

Let op ! Gebruik Beton Cire niet onder de 16 graden Celsius.

Na 6 dagen kun je jouw feestje geven en je organische tafel in wijden. Proost en doe niets wat wij ook niet zouden doen 😉.

payments