Inhoudsopgave
In de meeste huizen hebben de mensen vloerverwarming. Dan rijst de vraag al snel of een Beton Cire vloer ook op vloerverwarming kan 🤔. Uiteraard kan dat, het is zelfs een super goede combinatie doordat onze Beton Cire vloersystemen de warmte heel goed doorgeven. Het is natuurlijk niet zo dat Beton Cire rechtstreeks op je vloerverwarming systeem aangebracht kan worden. Je vloerverwarming zit altijd in je ondervloer, een cementdekvloer / chape, een anhydrietvloer of in je oude tegelvloer.
Hieronder wat dingen waar je rekening mee houd als je op een vloer met vloerverwarming een Beton Cire vloer wil gaan leggen. We gaan hier zowel de nieuwbouw als de renovatie uitleggen.
- Doe altijd eerst je opstook- en afkoel protocol !
- Vloerverwarming in een cementdekvloer / chape.
- Vloerverwarming in een anhydriet vloer.
- Vloerverwarming in een (oude) tegelvloer.
- In gefreesde vloerverwarming.
- Gebruik het Beton Cire vloeren systeem voor veel belopen ruimten.
- Geniet van je warme vloer 😃.
Doe altijd eerst je opstook- en afkoel protocol !
Voordat je een vloer gaat leggen doe je altijd het opstook- en afkoel protocol. Dat wil zeggen je vloerverwarming even goed opstoken en af laten koelen. Herhaal dit een paar keer om zeker te zijn. Dit is vooral in de nieuwbouw situatie van toepassing omdat deze vloeren nog moeten zetten. De kans op scheuren is heel groot bij het afkoelen van de vloer. Zeker als er fouten zijn gemaakt bij het monteren van de vloerverwarming of de vloer. Meer over het belang van het stookprotocol.
Bij renovatie van een bestaande tegelvloer met vloerverwarming of na het in frezen van de vloerverwarming is het opstook- en afkoel protocol ook altijd aan te raden. Baat het niet dan schaad het ook niet natuurlijk en je hebt veel meer zekerheid op een blijvend goed eindresultaat.
Vloerverwarming in een cementdekvloer / chape;
De meest voorkomende ondervloer is een cementdekvloer of in Belgie een chape. Tegen de muren is een randfoam / mousse geplaatst die de vloer kan laten uitzetten bij het verwarmen van de vloer. Tevens zorgt de randfoam dat de cementdekvloer / chape niet aan de muren plakt, contactgeluid word verminderd en vocht kan niet zo makkelijk in de muur trekken. Deze randfoam / mousse word ook gebruikt voor dilataties te maken in de ondervloer. Ook deze dilataties zorgen dat je vloer kan uitzetten en krimpen bij opstoken en koelen van de vloer.
Zorg er voor dat er niet teveel temperatuur verschil zit in de verschillende vloerverwarming zones. De woonkamer op 16 graden en de aangrenzende keuken op 22 zal een probleem gaan opleveren. Zeker wanneer er niet goed is gedilateerd.
De cementdekvloer / chape kun je in verschillende sterkten laten aanbrengen. In de NEN ( Nederlandse norm ) kom je codes tegen, de druksterkte word uitgedrukt in een CW waarde, een CW16 is goed, een C20 zien wij liever, zeker in veel gebruikte kamers. Daarnaast is de vlakheid belangrijk, je kan met Beton Cire niet uitvullen. Een vlakheid als voor grote tegels is goed. Daarnaast kennen we ook nog een impact klasse, deze code heet NEN 2747-2001 klasse 3 BRE screed klasse B, kantoorgebouw. In Belgie kennen ze deze normen niet. Vraag om een sterke chape die goed vlak is en goed aangeklopt.
Wanneer na het opstook protocol je cementdekvloer / chape nergens gescheurd is en overal netjes dan kun je gelijk beginnen met het aanbrengen van je Beton Cire vloer. Is je vloer gescheurd of al kaal gelopen is dan kun je beter iets doen om de ondergrond te verbeteren. Scheuren repareer je het beste met de epoxy schraaplaag en de krammen. Als je dit hebt gedaan dan moet je de vloer even met een epoxy schraaplaag over trekken zodat de zuiging hetzelfde word. Doe je dit niet dan zie je de reparatie door je Beton Cire vloer heen. Heb je enkel een kapot gelopen vloer dan kun je ook met een goede sterke egaline de cementdekvloer / chape weer glad en strak maken. Een goede ondergrond is super belangrijk!
Vloerverwarming in een anhydriet vloer;
Tegenwoordig word in de wat grotere woning projecten ook een anhydriet gietvloer geplaatst. Deze vloeren zijn niet op cement basis maar op een gips basis ( anhydriet ). Het uitgangspunt van deze vloeren is dat deze snel gelegd kunnen worden, minder krimp vertonen tijdens drogen en zodoende arbeidsvriendelijker en gebruiksvriendelijker zijn. Ook bij deze vloeren word er een randfoam geplaatst rond alle muren en obstakels zoals kolommen.
Ook deze vloeren hebben verschillende kwaliteiten. Vraag aan de plaatser of de aannemer een goede soort voor een vloerverwarming, die hard is en ook goed een impact kan verdragen. Vraag ook even aan de plaatser of de aannemer of de anhydriet nog geschuurd moet worden voordat je er iets op maakt. Bij sommige anhydriet vloeren moet je de bleeding af schuren. Moet je schuren dan schuur je tot je de aggregaten ( zand en steentjes ) ziet.
Je hebt het opstook en afkoel protocol goed gedaan en je vloer is toch gescheurd. Geen stress, je plakt de vloer weer aan elkaar met epoxy en krammen. Het is aan te raden bij een anhydriet vloer om de vloer even met een goede laag epoxy schraaplaag te behandelen voordat je Beton Cire plaatst.
Vloerverwarming in een (oude) tegelvloer;
Wanneer je jouw oude tegelvloer wil gaan renoveren dan is het afhankelijk wat je gaat doen om je tegelvloer te egaliseren. Gebruik je een egaline dan kun je beter het opstook protocol even uitvoeren. Gebruik je een epoxy schraaplaag dan hoeft dit weer niet. Is je egaline niet gescheurd dan kun je gelijk beginnen met het Beton Cire vloeren systeem aan te brengen. Is je egaline gescheurd dan zal je de scheur moeten repareren met epoxy en krammen. Als de scheurreparatie hard is even schuren en de hele vloer met epoxy schrapen zodat de zuiging weer hetzelfde is geworden.
In gefreesde vloerverwarming;
Wil je in een oude vloer toch vloerverwarming maken dan kun je de vloerverwarming sleuven in laten frezen. Wil je dit zelf doen dan kun je de machine huren bij Lumar of een andere verhuurder van gereedschap. Teken je patroon af in je vloer en je freest met de machine over dat lijntje. Ben je klaar dan even alles goed stofzuigen voordat je verder gaat.
Je vloerverwarming zit in de sleuven en je kan verder met de vloer afwerking. Heel belangrijk is dat je de sleuven goed vult , overal en geheel rondom. Goed primeren is nu heel belangrijk, de kantjes vooral. Een vergif spuit kan je werk heel makkelijk maken. Primer 2 keer om zeker te zijn dat alles goed is geraakt. Je gebruikt een reparatie mortel om de sleuven te vullen. Deze krimpen niet of weinig en kun je vloeibaar aan maken zodat rond de vloerverwarming buis overal product zit en geen lucht kamers. Heb je zo heel de vloer gedaan de vloer even schuren en egaliseren. Ben je klaar met het egaliseren dan kun je het opstook protocol gaan uitvoeren.
Net zoals hierboven, is je egaline niet gescheurd dan kun je gelijk beginnen met het Beton Cire systeem aan te brengen. Is je egaline gescheurd dan de scheur met krammen repareren en de hele vloer even schrapen met de epoxy.
Gebruik het Beton Cire vloeren systeem voor veel belopen ruimten;
Wil je een Beton Cire vloer in jouw woonkamer of keuken gebruik dan het Beton Cire vloer systeem. Deze kan veel meer slijt aan dan de gewone Beton Cire systemen. Wil je een badkamer vloer doen dan kun je het Badkamer systeem gewoon gebruiken. Daar heb je weinig loop verkeer.
Geniet van je warme vloer 😃;
Eindelijk is je nieuwe nestje klaar. Tijd om te gaan relaxen en te genieten. Door de warme vloer loop je lekker op je sokken door het huis. Behaaglijke warmte waar je blij van word. De kinderen kunnen lekker op het koeienhuidje spelen en als ze naar bed zijn kun je daar super intiem een wijntje nuttigen met jouw geliefde. Kortom, heb je warme voeten dan ben je helemaal warm 😉.
We wensen jullie dan ook veel mooie memorabele momenten in jullie nieuwe nestje.