Ondergrond

Waar moet je op letten bij oude tegelvloeren

Waar moet je op letten bij een oude tegelvloer

Let op bij het overlagen van oude tegelvloeren;

Die oude tegelvloer ben je eigenlijk wel heel erg beu en je wil graag iets moderner zoals een Beton Cire vloer een minerale gietvloer of een PU gietvloer. Je kan dat zeker doen als je maar een paar dingen in de gaten houdt. Je gaat met dit soort vloeren je vloer helemaal dicht maken. Dat terwijl dit soort tegelvloeren dat echt niet zijn. Deze tegelvloeren zijn damp open en een moderne vloer is dat niet. Zeker als je een echt oud huis hebt waar geen isolatie is gebruikt moet je even goed opletten met je oude tegelvloeren.

Het geen we hieronder aangeven is natuurlijk heel afhankelijk van jouw eigen situatie en kan anders zijn dan we hieronder aangeven. Het is altijd verstandig om zeker bij deze werkzaamheden een architect er bij te halen om een goed advies te krijgen.

  • Verwijder losse tegels altijd!
  • Is je oude tegelvloer gescheurd?
  • Is je vloer geïsoleerd?
  • Is er een vochtscherm gebruikt onder je oude tegelvloer?
  • Wil je vloerverwarming gaan aanbrengen?
  • Je oude tegelvloer is niet vlak.
  • Respecteer de oude uitzetvoegen.
  • Wanneer alles goed is gegaan dan heb je een super gave moderne betonlook vloer.

Verwijder losse tegels altijd;

Dit is wel de aller makkelijkste om te doen. Heb je losse tegels verwijder deze dan. De losse tegels gaan later altijd een probleem geven. Weet je niet zeker of alle tegels vast zitten gebruik dan een knikker die je over de oude tegelvloer heen laat rollen en je hoort gelijk welke los zitten. Teken deze af en verwijder ze netjes. Zit de voeg nog heel goed vast dan even met een slijptol de voeg doorslijpen en de tegel verwijderen. De gaten die zijn ontstaan smeer je aan met een epoxyzand mengsel. Eerst de plek goed insmeren met een aangemaakte epoxy en dan netjes vlak afsmeren met het mengsel.

Is je oude tegelvloer gescheurd;

Wanneer je oude tegelvloer gescheurd is is er echt iets aan de hand. Dat zou kunnen komen door een verzakking of door een oud vloerverwarming systeem dat niet goed is aangebracht. Verhelp dat probleem anders heeft een scheur reparatie echt geen zin. Je scheur kun je repareren met krammen en epoxy. Slijp haaks op de scheur wat sleufjes waar je later de krammen in legt. Maak alles even goed stofvrij voordat je met de reparatie begint. Met een kwastje en aangemaakte epoxy maak je de sleufjes en de scheur even nat. Leg de krammen in de sleufjes en smeer alles dicht met een epoxy – zand of een epoxy – superfijne toeslag mengsel. Beetje afhankelijk van hoe breed jouw scheur is. Laat je reparatie 12 uur harden voordat je verder gaat met het volgende.

Is je oude tegelvloer geïsoleerd;

Het isoleren van je vloer is tegenwoordig echt een must! Is je oude tegelvloer niet geïsoleerd haal hem er dan uit. Dat klinkt heel drastisch maar je zal er later blij mee zijn dat je het hebt gedaan. Je kan dan je vloer helemaal opbouwen volgens de laatste normen en waarden.

Is er een vochtscherm gebruikt onder je oude tegelvloer;

Een vochtscherm wordt tegenwoordig overal gebruikt. Het stelt niet veel voor want het is gewoon een dikke folie onder je vloer die het vocht tegenhoudt. Heb je geen folie onder je vloer of geen ander vochtscherm dan kun je jouw oude tegelvloer niet gaan overlagen met een dichte afwerking zoals Beton Cire of een gietvloer.

Wil je vloerverwarming gaan aanbrengen;

Tegenwoordig is vloerverwarming niet meer weg te denken in woningen. Zeker bij een warmtepomp is dat een must. Als er in je oude tegelvloer nog geen vloerverwarming zit dan kun je die in (laten) frezen. Je slang in de sleuf en goed fixeren met keggen. En dan de sleuf repareren met een goede krimpvrije reparatie mortel. Primer de sleuven goed voordat je de mortel er in smeert.

Je oude tegelvloer is niet vlak;

Je zal altijd eerst je oude tegelvloer vlak en strak moeten maken voordat je een Beton Cire vloer, een minerale gietvloer of een PU gietvloer gaat aanbrengen. Dat doe je met een egaline als het veel is. Gebruik de primer voor op niet zuigende ondergronden en egaliseer je tegelvloer zodat hij glad, strak en waterpas is.

Let op! Als je egaline hebt gebruikt altijd even je vloer opstoken en af laten koelen!

Is je egaline droog en je hebt het stookprotocol afgwerkt dan kun je verder met je vloer. Is je egaline gescheurd dan de scheuren repareren met epoxy. Plaats over heel je vloer een epoxy schraaplaag en je vloer is gereed voor een mooie moderne vloer.

Respecteer de oude uitzetvoegen;

Wanneer je uitzetvoegen in je oude tegelvloer hebt dan zal je die ook in je nieuwe vloer door moeten zetten. De uitzetvoegen zijn niet voor niets gemaakt, deze hebben een functie zodat je vloer kan uitzetten en krimpen zonder problemen.

Wanneer alles goed is gegaan dan heb je een super gave moderne betonlook vloer;

Wanneer je alles goed hebt uitgevoerd, er zit een vochtscherm onder je oude tegelvloer, je hebt je vloerverwarming goed aangesmeerd en je hebt goed geëgaliseerd dan heb je een heel mooie vloer die dan weer jaren mee kan. Heb je een van deze dingen niet goed gedaan dan is het lijden en last en zal je altijd problemen houden met je nieuwe vloer. Niet door de vloer maar door de ondergrond. Lees ook het belang van een goede ondergrond.

Vragen over deze post?

Heb je nog vragen over deze tip mail ons dan even met je vraag en wij geven je snel antwoord. Bellen kan natuurlijk ook , van 8.00 tot 17.00 kun je bellen met je vraag. Er is bijna altijd iemand aanwezig die je vraag adequaat kan beantwoorden.

Stuur een bericht

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments