Ondergrond

Waarom zijn er uitzetvoegen

Waarom zijn er uitzetvoegen

Een uitzetvoeg wordt in je betonvloer, chappe of cementdekvloer gemaakt om je vloer van scheuren te weerhouden. De uitzetvoegen maken dat je vloer kan uitzetten en krimpen. Zelfs wanneer je kunststof vezel gebruikt dan zal je nog uitzetvoegen hebben. Tegen de muur geeft dit nog een ander voordeel dat het contact geluid gereduceerd wordt. 

Tegen de wanden aan heb je hier niet zoveel last van maar dat wordt anders wanneer je woonkamer zo groot is dat deze wel uitzetvoegen nodig heeft. Je moet deze respecteren en doorzetten in je boven vloeren. Niet bij losliggend laminaat natuurlijk 😎.

Hier begint een mooie uitzetvoeg altijd mee. Zorg dat de randfoam mooi strak tegen de wand is bevestigd. De chapper / vloerenlegger kan daar dan netjes tegenaan werken en je zal een mooie uitzetvoeg aan de randen hebben die je later mooi kan afwerken. Heb je dat niet gedaan dan zal je randfoam opkrullen en dan zal je dat later moeten verbeteren of een plint moeten nemen van 3 cm dik om dit weer netjes te maken.

Snijdt je inwendige hoeken netjes in;

Eigenlijk hetzelfde als hierboven. Zorg dat bij je inwendige hoeken de randfoam afgesneden is en netjes in de hoek zit. doe je dat niet dan heb je een rondje in die hoek zitten waar geen chape, cementdek specie of beton zit. Je bent dan later aan het kloten om die hoek weer mooi en strak te krijgen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Mijn randfoam zit niet netjes wat nu?

Als je randfoam niet netjes is aangebracht en niet strak tegen de muur aan zit zal je daar iets aan moeten doen voordat je een Beton Cire vloer, een minerale gietvloer of een PU gietvloer kan gaan maken. Hieronder gaan we de 2 soorten behandelen. Aan een lange wand en in de hoek.

Aan een wand; is je randfoam gekreukeld aan de wand dan haal je de randfoam daar weg. Snijd de foam weg of gebruik een brander om de foam weg te branden. Heb je de foam helemaal weg gehaald in dat stuk dan plaats je een nieuw stuk randfoam netjes tegen de wand aan dat hij mooi recht zit. Primer je chape, beton of cementdekvloer even goed zodat je reparatie ook blijft plakken en smeer het gat dicht met een reparatie mortel of met een epoxy – zand mengsel.

In de hoek; is je randfoam in je hoek niet mooi strak dan haal je daar ook de foam weg en plaats je een nieuwe foam zodat je weer een mooie scherpe hoek krijgt. Het gat in je vloer aansmeren met reparatie mortel of een epoxy – zand mengsel.

Laat de randfoam zitten als je chape / cementdekvloer gemaakt is;

Je randfoam steekt als het goed is altijd nog een stukje boven de nieuwe chape / cementdekvloer uit. Laat dit zitten! Je kan daar later makkelijk je Beton Cire vloer, je minerale gietvloer of je PU gietvloer tegen aan smeren. Snij de randfoam pas mooi weg als je hele vloer gemaakt is.

Heb je de randfoam al weg gehaald dan zal je weer een nieuwe moeten plaatsen tegen je muur. Bij een Beton Cire vloer kun je de rand nog wel vrij houden maar bij een echte gietvloer zal dat nooit gaan lukken.

De uitzetvoeg in mijn woonkamer is niet mooi recht😥

Je cementdekvloer / chape is gelegd en de uitzetvoeg in het midden van je woonkamer is niet mooi recht er in gemaakt. Das eigenlijk super jammer want je wil dat zo natuurlijk niet in je nieuwe moderne vloer hebben. De uitzetvoeg moet dan mooi recht zijn. Je kan het volgende doen om dit weer goed te maken;

Brand de randfoam een stuk weg ( een cm of 3 ) en teken op de muur aan waar hij zat. Smeer de ontstane sleuf aan met een epoxy – zand mengsel of met een reparatie mortel. Wel even goed primeren! Plaats je epoxy schraaplaag over heel de vloer inclusief deze uitzetvoeg. Smeer je vloer er in. Voordat je gaat sealen zaag je met een festool diamantzaag met liniaal een mooie rechte snede in je nieuwe vloer. Je hebt dan een perfect rechte uitzetvoeg. Even goed stofzuigen en dan je vloer afwerken zoals dat omschreven staat.

Gebruik een kit op kleur;

Na een paar dagen is je sealer hard genoeg om de uitzetvoegen netjes af te werken. Gebruik een kit die past bij jouw kleur vloer. Het is altijd verstandig om niet alleen de uitzetvoeg in het midden van je woonkamer te kitten maar ook aan de muur. Je weet dan zeker dat daar geen water onder je vloer kan komen. Wil je later nog een plint maken dan kan dat natuurlijk. Tegenwoordig worden er steeds minder plinten gebruikt omdat dat er natuurlijk heel strak uit ziet.

Vragen?

Patrick staat klaar om je te helpen

Kom je er nog niet helemaal uit of heb je heel specifiek ding. Neem dan even contact op met ons. Je kan bellen, mailen of gewoon binnen lopen.

payments